Monday, November 24, 2008

Cerpen 1- GINJAL


Masih Berdarah. Masih merah, hangat dan segar.

Doktor Soon meletakannya dalam dulang kecil standard steel. Seketul ginjal muda, baru tiba dari utara Nanning. Kira-kira empat jam sejak ketibaannya dari Penjara Republik Rakyat China. Ia cukup sihat untuk dipasangkan kepada pesakitnya, Dino. Satu-satunya pasakit dari Malaysia. Profil darahnya sepadan. Jenis grup A. Setelah analisa `cross match’ mencapai point lima. Satu titik kesesuaian yang sempurna.

Sesudah tanda tangan setuju terima risiko, para jururawat menyiapkan Dino. Suntikan anti alahan. Cecair `flushing’ najis. Pembersihan kulit dan bulu bawah perut..

Di atas troli Dino sudah pasrah. Amat menyedari tentang risiko besarnya. `Reject’ atau komplikasi. Malah dia dapat merasai kengerian maut yang bakal menanti.

Sepanjang perjalanan ke Dewan bedah, terbayang kematian. Terasa seakan berbaring di keranda usungan.

Dewan dipenuhi peralatan bedah. Bau ubat aticeptic keras dan menusuk. Bahang lampu limpah menyorotkan cahaya terang ke muka. Salur-salur air, darah, dan cairan ubat berselirat menembusi kulit Dino. Juga wayar-wayar elektrod ke monitor tekanan darah, melekat di kanan kiri lengan. Bunyi dan geraf nadi jantung berselang seli di paparan monitor. Dino kini dalam tawanan sekelompok doktor dan jururawat.

Satu suntikan bius di pinggul membuat Dino terpejam. Sakit yang menusuk hingga ke tulang. Sesudah itu semuanya kabur. Dino tidur seperti lenanya bayi dalam buaian. Dia boleh melupakan kesakitan sementara doktor membelah kulit perutnya. Ginjal itu akan dipasangkan di sebelah kanan bawah pusatnya.

Ginjal itu adalah dari tubuh Lao Meng. Seorang remaja berusia 20an. Bukan penderma organ. Tetapi banduan jalanan yang licik dan lincah.

Segala-galanya bermula apabila Lao Meng terdesak. Anak muda ini sering dihimpit kemelaratan. Ibunya petani dan bapanya nelayan. Itulah kehidupannya di sebuah perkampungan petani di sepanjang tebing sungai utara Naning. Ternyata dia tidak mewarisi keazaman ibu bapanya. Cuba mencari kehidupan baru di kota Nanning. Kota yang menuntut kerja keras. Sebagai buruh kasar di pasar pagi tidak menjanjikan pulangan lumayan. Peras ugut dan penipuan membuatnya jadi kejam. Jalan singkat dengan sedikit keberanian membuatnya licik. Dari penipu kepada pemeras akhirnya pembunuh.

Penyesalan adalah yang terakhir dirasai selepas setiap tindakan bodoh. Sebaik tertangkap hukuman yang setimpal adalah hukum bunuh.

Sebelum subuh, doktor Soon dan pembantunya telah menunggu luar di kaunter penjara. Bahawa tempahan ginjal dari banduan berusia dua puluhan itu telah siap untuk diterima. Baik Lao Meng atau atau doktor Soon kedua-dua saling tidak mengenali. Namun seketul ginjal sangat diperlukan untuk menyambung nyawa Dino, pesakit yang pasti tidak mau mengenali pendermanya.

Maut benar-benar datang menjemputnya.

`Oo Tuhan, begini rupanya mati’, Dino memandang sekeliling. Semua kabur dengan warna putih.

Dia cuba merasakan sesuatu. Menyentuh kulitnya dan mencubit pipinya. Tiada sebarang rasa deria. Terdengar tapak-tapak kaki menjauh dan mendekat. Namun tiada siapa yang kelihatan

`Ah, aku benar-benar sudah mati sekarang’...Dino memejamkan mata, bimbang mendepani saat seterusnya.

Tiba-tiba dirasakan tubuhnya digegarkan.

`Bangun!, bangun!’.

Dino terkejut dan membuka mata. Seorang lelaki tegap tinggi telah di sisinya. Wajahnya yang muram merisaukan Dino. Seperti ada sesuatu yang menjengkelkannya. Dia tercegat dan berbogel tanpa seurat benang. Tubuhnya dipenuhi kesan tembakan. Dari sisi, Dino terlihat belahan kulit memanjang dari belakang hingga ke sisi perut. Masih ada bekas-bekas darah membeku tanpa sebarang jahitan.

`Kembalikan ginjalku!!!!’. Dia berteriak sambil menguis-nguis perut Dino.

`Aku tak rela…kembalikan!, kembalikan!!!!. Dia seakan-akan mengaruk dan begitu terdesak sekali

Dino cuba bangun, tetapi tidak berdaya. Cuba menjerit, juga tidak terkeluar suara. Dino cuba memahami kehendaknya. Tetapi semua nampak sia-sia. Tangan lelaki itu telah mencengkam lehernya. Semakin kuat dan keras. Dino semakin kesuntukan nafas.

` Ini adalah kematian yang menyakitkan’…Oo Tuhan, berilah aku kematian yang ringan dan tidak menyakitkan’…keluh Dino sambil menahan kesakitan.

Tiba-tiba terdengar bunyi sesaorang menarik langsir. Cahaya putih dari atas silling menerangi ruang bilik. Di sisinya doktor Soon dan seorang jururawat mengawasi bacaan tekanan darah di paparan monitor.

`Tahniah En. Dino, pembedahan telah berjaya’. Doktor Soon tersenyum melihat Dino yang masih kebimbungan.

`Ginjal berfungsi dengan baik. Cretenine dalam darah menurun hingga 180 ml. Tekanan darah stabil 120/80. Ukuran kencing mencapai 1000 ml dalam masa dua jam. Cuma sedikit tanda rejection. Semuanya akan berjalan dengan baik!’…Doktor Soon menyakinkan Dino.

`Syukur Alhamdulillah’. Itulah yang mampu diucapkannya. Dino merasa begitu lega. Bahawa dia masih hidup setelah merasai mati beberapa ketika.

`Rupanya tidak semudah itu mati’….bisik hatinya. Itu benar-benar menyedarkanya. Betapa dia kini sangat berazam untuk mendekatkan diri dengan Tuhan. Bersyukur dengan peluang kedua untuk memperbaiki dirinya. Bertaubat dan banyak beribadat akan menjadi amalan hariannya. Semuanya untuk menghadapi mati yang tenang. Seboleh-bolehnya dia ingin menghabiskan sisi hidupnya dengan mengabdikan diri kepada Tuhan.

Dia masih terbayang lelaki bogel dalam mimpinya. Benarkah ginjal itu miliknya. Jika dia tidak rela Dino juga tidak akan merasa tenteram menerimanya. Dia berazam untuk mendapat kepastian doktor Soon tentang latarbelakang penderma ginjalnya. Tapi untuk sementara waktu, biarlah Dino melupakannya.

Kini setelah hampir tiga bulan selepas menjalani pembedahan, Dino kembali pulih sepenuhnya. Selera. Dino merasa segar, cergas malah lebih sihat dari sebelum mengalami penyakit kegagalan ginjal.

Setiap kali menghadapi masakan Cina, selera makannya membuak-buak. Dia menggemari bau aroma dari dapur Cina. Lebih gemar menggunakan `chopstick’ dari sudu atau tangan. Lebih selesa makan sambil mengangkat sebelah kaki ke atas kerusi. Berat badannya naik mendadak. Sedikitpun tidak merisaukannya. Namun ia sangat merisaukan anak dan isterinya. Perubahan itu amat nyata dan membingungkan keluarganya.

Dino berjalan semakin pantas. Memandu kereta semakin laju, mudah hilang sabar dengan pemandu perlahan di lorong kanan. Dino begitu cepat naik darah. Memaki hamun apa saja yang menghalang-halanginya di jalanan. Tidak ragu-ragu untuk membunyikan hon, memotong barisan atau melanggar belakang bumber kereta yang menghalang laluannya.

Kemarahan tidak berakhir di jalanan. Terbawa-bawa hingga ke rumah. Isteri dan anak-anaknya menjadi sasaran. Juga apa saja yang terlihat di depan matanya, hiasan, pasu bunga, peti TV, pinggan mangkuk. Semuanya menjadi sasaran. Nafsu marahnya mudah teransang. Kulitnya bertukar merah hingga ke telinga. Wajahnya tidak lagi setenang dulu.

Doktor Soon telah mencuba berulangkali untuk menghubungi Dino tetapi tidak berhasil. Dia perlu tahu perkembangan Dino dan memantau pengambilan ubat anti rejection sepanjang hayat. Doktor Soon juga sedar tentang bahaya risiko penularan hormon `x’ dari penderma yang boleh menjangkiti perlakuan penerima. Sekiranya berlaku sebarang perubahan perlakuan yang melampau, Dino perlu dirujuk semula ke hospital Nanning di China. Sehingga kini, semua mesej dan e-mail kepada Dino tidak berjawab. Dalam tempoh tiga bulan sekiranya hormon `x’ tidak dibendung, Dino akan terjebak sepenuhnya dengan penularan perlakuan songsang penderma.

Dino semakin kerap meninggalkan solat. Menjadi semakin tidak sabar dengan semua perkara termasuk amalan ibadat dan urusan keluarga.

Nada marahnya amat kasar…terkeluar segala rupa sumpah seranah. Anehnya semua sumpah seranah itu sukar difahami oleh anak isterinya. Yang pasti sumpah kesat dalam bahasa Cina Manderin pekat dengan loghat utara Nanning.

Sewaktu melayari internet, isteri Dino terkejut membaca mesej e-mail doktor Soon. Ia merupakan jawapan kepada pertanyaan Dino tentang latarbelakang penderma ginjalnya, tercatat seperti berikut;

Nama penderma ; Lao Meng Hoon
Jantina ; lelaki
Usia ; 21 tahun
Group Darah ; A
Pekerjaan ; Buruh Kasar
Rekod Jenayah ; 5 kes curi, 4 kes pecah rumah, 3 kes bunuh, 6 kes
Rogol
Kategori ; Penenayah berbahaya, licik dan kejam
Hukuman ; Penjara di bilik terakhir
Tembak sampai mati.
Isteri Dino bergegas keluar rumah bersama anak-anaknya. Membawa apa saja yang sempat dicapai. Destinasinya belum jelas. Yang pasti lokasi yang selamat. Sebaik-baiknya di balai polis. Tetapi Balai Polis terdekat kira-kira 15 kilometer dari rumah. Sebaik-baik membuka pintu pagar, Dino telah tercegat. Di tangannya tergenggam sebilah parang yang masih melekat serpihan darah. Tiba-tiba tersungkur sebaik dentuman peluru menembusi belakang kepalanya. Sekumpulan anggota polis muncul dari balik kereta peronda membawa mayat Dino ke hospital.

Sa'don Suraji

Putrajaya
28 Ogos 2008

No comments: