Saturday, January 31, 2009

Muhasabah DiriSetiap awal tahun perkara pertama yang patut kita fikirkan adalah menilai diri sendiri sepanjang tahun lalu. Menilai diri dari atau Muhasabah diri banyak membantu memperbaiki dan meningkatkan motivasi diri. Sekiranya matlamat kita adalah untuk meningkatkan kesihatan diri, maka tabiat dan amalan kesihatan yang kita amalkan sepanjang tahun lepas mungkin perlu dipertingkatkan.

Tahap kesihatan yang ingin kita tingkatkan bukan saja kesihatan fisikal, tetapi meliputi kesihatan mental, emosi, rohani dan jasmani.

Kita boleh mulakan dengan meningkatkan kesihatan rohani supaya aspek kesihatan fisikal, mental dan emosi akan turut meningkat.

Keadah terbaik meningkatkan kesihatan rohani adalah dengan kaedah keagamaan khususnya ibadah-ibadah yang wajib (Fardu Ain). Solat adalah ibadah pokok yang utama untuk kita tingkatkan kualitinya. Bukan sekadar menunaikannya sahaja. Dari masa kesemasa kita bukan saja wajib menyempurnakannya malah meningkatkan penghayatannya. Kerana kesan yang dirasai dari penghayatannya akan meningkatkan semua elemen kesihatan dan mampu memberikan kebahagian yang ingin kita kecapi.

Bila kita bermuhasabah diri, bertanyalah kepada diri kita sendiri mengenai perkara-perkara berikut;

1. Adakah selama ini kita menganggap solat kita penting dan selalu kita utamakan berbanding dengan keperluan lain. Atau kita sering mendahulukan perkara lain dan menjadikan solat sebagai priority kedua, ketiga atau yang terakhir.

2. Adakah hati kita hadir dalam setiap solat yang kita tunaikan. Iaitu adakah kita benar-benar khusu' dalam setiap kali menunaikan solat.

3. Adakah kita memahami setiap kalimat bacaan dalam solat, dan memahami setiap gerak geri solat untuk kesempurnaan solat kita.

4, Adakah kita merasai sebarang perbezaan sikap atau tabiat atau amalan sebelum dan sesudah solat. Yang pasti solat yang sempurna akan mencegah kita dari perbuatan dan amalan tidak baik (keji)

5. Adakah kita sedar perkara pertama yang akan ditanya oleh Allah sekembalinya kita ke alam Barzah ialah solat kita.

Sama-samalah kita bermuhasabah diri menjelang awal tahun ini


Wassalam

No comments: