Wednesday, June 24, 2009

Wabak Selsema Babi/Virus H1N1

Virus H1N1


—H” bermaksud Hemagglutinin protein
—“N” bermaksud Neuraminidase protein


—Seperti yang diketahui umum (harap tahu), wabak Selsema Babi sedang melanda Mexico dan Amerika Utara beberapa hari lepas. Selsema Babi, merupakan satu penyakit respiratori (sistem pernafasan) yang selalu ditemui dalam kawanan babi, disebabkan oleh virus influenza jenis A (H1N1) yang telah mengalami mutasi dan menghasilkan strain baru. Selsema ini yang selalunya berlegar dalam spesis babi sahaja, dilihat mula menjangkiti manusia dan mula dikesan dalam manusia sejak 1988.


—Namun menurut laporan Centres of Disease Control and Prevention Amerika Syarikat atau singkatannya CDC, jumlah kes Selsema Babi dilihat semakin meningkat sejak Disember 2005 sehingga Februari 2009, dan semua kes ditemui di negeri-negeri Amerika Syarikat. Sedari Mac 2009 hingga April 2009, lebih 1000 kes Selsema Babi dikesan di Mexico, dan lebih dari 80 kematian yang dikaitkan dengan virus H1N1 dilaporkan. Tanggal 26 April 2009 (baca : semalam), Jabatan Kesihatan Amerika Syarikat mengisytiharkan wabak Selsema Babi ini sebagai kecemasan kesihatan awam (public health emergency), setelah lebih 20 kes dikesan di seluruh Amerika Syarikat.

Simptom-simptom

—seperti,
—selsema,
—demam,
— batuk,
—kepenatan
—dan juga kurang selera makan.
—Ada juga laporan menyebut bahawa pesakit mengadu sakit tekak, loya, muntah-muntah dan cirit-birit.

Cara jangkitan

—Virus H1N1 ini dipercayai menjangkiti manusia ke manusia melalui udara, titisan rembesan hidung mahupun mulut yang berlegar di udara.
—Selsema Babi mudah menjangkiti manusia lain dalam lima ke sepuluh hari pertama jangkitan.

rawatan


—Ubat yang disarankan adalah seperti; amantadine, rimantadine, oseltamivir and zanamivir.
—Untuk wabak terbaru ini, rawatan yang disarankan adalah dengan menggunakan oseltamivir dan zanamivir.
— Vaksin untuk selsema manusia bermusim tidak melindungi manusia dari Selsema Babi.

Langkah pencegahan


—orang awam digalakkan memakai topeng dan segera berjumpa doktor jika terdapat tanda-tanda seperti demam panas, batuk, hidung berair, lenguh anggota badan dan radang paru-paru.
—juga melaporkan diri pada autoriti kesihatan terdekat jika ada melawat negara-negara (dalam sebulan yang lepas) yang telah diisytihar dilanda wabak Selsema Babi.
—Maklumat lanjut mengenai wabak ini boleh diperoleh dengan menghubungi Kementerian Kesihatan, 03-8881 0200 atau 03-8881 0300.

No comments: