Thursday, November 19, 2009

Masjid adalah tempat rawatan susulan yang terbaik

Rawatan susulan tiga bulan sekali di unit Nefrologi adalah penting bagi memantau tahap kesihatan buah pinggang. Ternyata sehingga kini pemantauan itu amat berkesan dalam menstabilkan kesihatan buah pinggang. Para doktor dan kakitangan unit Nefrologi Hospital Selayang telah melaksanakan tugasnya dengan amat proffesional sekali. Tahniah diucapkan kepada pihak Hospital Selayang yang sentiasa meningkatkan perkhidmatanya dari masa kesemasa.

Masjid adalah satu lagi tempat yang wajib (khususnya bagi umat Islam) mendapatkan rawatan susulan. Iaitu mengunjunginya untuk menunaikan solat berjemaah atau untuk beriktikaf. Sebaik-baiknya setiap waktu solat. Kalau tidak mampu memadai beberapa waktu yang terdaya atau sekurang-kurang satu waktu setiap hari. Di Masjidlah semua yang kita perlukan untuk rawatan dari kerohanian akan kita perolehi. Masjid adalah tempat suci di mana kita dapat menyucikan diri. Sesuai dengan peranan organ buah pinggang kita yang mencuci darah dari sebarang kekotoran. Dari air wuduk hingga kepada solat, doa, zikir, bacaan alquraan dan tazkirah yang dilaksanakan di masjid adalah merupakan rawatan susulan yang paling mujarab untuk apa jenis penyakit. Ia seperti suatu bentuk tharapy yang sangat berkesan selain dari meningkatkan keimanan diri kita sendiri.


Ketenangan yang terjelma dalam jiwa dari ibadah di masjid mampu `generate' atau menyalurkan tenaga kesihatan yang sukar dihuraikan. Ini meliputi semua bentuk ibadah yang dilakukan di masjid khususnya solat berjemaah. Lebih ramai jemaah yang hadir di masjid maka lebih kuatlah tenaga kesihatan yang tercipta dan kita dapat merasainya ketika dalam perjalanan ke mesjid, semasa berada di masjid dan sesudah keluar dari masjid. Ini adalah pengalaman peribadi saya sejak pulang dari menjalani transplant buah pinggang dari Negara China. Syukur Alhamdullillah ia membawa saya ke tahap iman dan tahap kesihtan yang saya idam-idamkan.

1 comment:

BonD JeLLa said...

salam..
sy zaila..
tahniah diucapkan kerana encik telah mendapat buah pinggang baru..
boleh saya minta emel encik sa'don, kerana saya ada persoalan untuk ditanyakan...
harap boleh membantu..
terima kasih