Sunday, March 18, 2012

Trend peningkatan pesakit muda membimbangkan, kesedaran derma organ penting untuk elak sengsara


HANYA pesakit buah pinggang kronik tahu betapa sengsaranya hidup bergantung pada mesin dialisis. Sekadar melaksanakan 30 peratus fungsi buah pinggang sebenar, pesakit berdepan pelbagai situasi menekan malah berdepan risiko kematian lebih awal.
Namun, harapan masih ada, melalui pembedahan pemindahan organ, penderita masalah ginjal berpeluang kembali menikmati kehidupan berkualiti dan lebih sempurna.
Di Malaysia, lebih 12,000 pesakit buah pinggang kronik yang sedang menjalani dialisis berada dalam senarai menunggu untuk pembedahan pemindahan buah pinggang - jumlah yang terlalu banyak jika dibandingkan dengan organ yang diterima.

Terbukti, pemahaman, penerimaan dan maklum balas masyarakat terhadap mesej dan kempen kesedaran yang dikendalikan pelbagai pihak sejak lama dulu masih jauh dari garis selamat. Hakikatnya soal kematian dan pendermaan organ sulit untuk dibicarakan apatah lagi membabitkan orang tersayang begitu juga di kalangan pengamal perubatan yang berusaha untuk menyelamatkan nyawa pesakit.

Perunding Nephrologist Hospital Selayang, Dr Rafidah Abdullah menjelaskan, tahun lalu hospital itu menerima 22 pasang buah pinggang dan berjaya menjalankan 40 pembedahan pemindahan buah pinggang, namun jumlahnya masih jauh dari sasaran sebenar.

“Begitu juga halnya apabila kita bercakap mengenai jumlah penderma organ kadaverik (orang mati) atau mati otak yang mencatatkan jumlah sangat rendah.
 
“Bayangkan, tahun lalu hanya lapan pemindahan dikendalikan di sini. Begitu juga Hospital Kuala Lumpur (HKL)... keadaan ini sangat membimbangkan,” katanya kepada kolum Sihat.

Hari ini, sambutan Hari Buah Pinggang Sedunia 2012 Peringkat Kebangsaan dilancarkan di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur.

Dr Rafidah berkata, walaupun dengan pelbagai hebahan media seperti media cetak, penyiaran, laman web dan blog, masih ramai orang bukan saja tidak tahu manusia boleh hidup normal dengan hanya bergantung satu buah pinggang, malah mereka mempunyai persepsi salah mengenai konsep derma organ dari sudut agama.

“Tiada istilah putus asa dalam Islam termasuk dalam soal merawat penyakit. Secara asasnya, hukum pemindahan dan pendermaan organ ialah harus. Ini kerana pemindahan dan pendermaan organ memenuhi tuntutan memelihara nyawa manusia iaitu salah satu daripada objektif syariah.

“Ini kerana kaedah rawatan pemindahan organ terbukti berjaya merawat pesakit yang menghidap masalah kegagalan organ peringkat akhir,” katanya.

Dr Rafidah berkata, Hari Buah Pinggang Sedunia 2012 memilih slogan ‘Kidneys For Life’ atau ‘Buah Pinggang Untuk Hidup’ sebagai tema sambutan bagi mempromosi dan menerapkan kesedaran mengenai derma organ.

“Bayangkan, bagaimana organ dan tisu yang anda derma mampu mengubah kehidupan individu yang mengalami kegagalan organ dan tisu. Anda menyelamatkan nyawa dan memberi mereka dan keluarga mereka masa depan yang lebih terjamin,” katanya.

Mengikut statistik Pusat Sumber Transplan Negara, sehingga 31 Januari 2012, jumlah pendermaan organ sebenar yang direkodkan membabitkan 361 individu manakala jumlah pengikrar pendermaan organ seramai 188,147 orang. Ini menunjukkan negara sangat memerlukan organ.

Petugas perkhidmatan kerajaan kini berdepan pelbagai halangan kerana dikatakan mengikut rekod terkini, negara hanya ada 50 pakar buah pinggang. Bayangkan jumlah pesakit yang memerlukan rawatan segera. Betapa tertekan pengamal perubatan yang pada masa sama cuba mengubati pesakit serta memberi kesedaran, menganjurkan pelbagai kempen dan mempromosi maklumat dan kesedaran mengenai buah pinggang kepada masyarakat.

“Berpandukan kepada graf, pesakit yang dikesan mengalami masalah buah pinggang pada usia muda makin meningkat dan ini amat menakutkan. Namun, secara purata peningkatannya setara bagi setiap kumpulan usia. Bayangkan dalam masa sehari, tiga hingga empat pesakit baru dikesan mengalami kegagalan buah pinggang.
 

“Kami bekerja siang dan malam untuk menjayakan usaha ini. Kita berharap media massa dapat memberikan sokongan dengan menyampaikan mesej yang tepat serta memainkan peranan penting dalam mengubah stigma dan pemikiran masyarakat terhadap pemeriksaan kesihatan serta derma organ,” kata Dr Rafidah.

Dalam hal ini, hanya populasi sihat dapat membebaskan negara dari kemelut ini. Untuk melahirkan masyarakat yang celik kesihatan, pendidikan dan kesedaran perlu diterapkan dari awal.

Mengetahui faktor risiko dengan melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala sangat penting kerana penyakit buah pinggang adalah pembunuh senyap. Pesakit tidak akan mengesan tanda mahupun merasa kesakitan pada peringkat awal. Namun sebaik ia berjaya dikesan, semuanya sudah terlambat kerana pada peringkat ini buah pinggang sudah gagal. Sehubugan itu, sayangilah buah pinggang anda dan hargailah kesihatan.
 

Info:

* Anda boleh mendaftar menjadi penderma organ dengan Registri Pendaftar Organ Nasional
* Maklumat lanjut layari www.nkf.org.my dan www.agiftoflife.gov.my

Petikan dari rencana Kesihatan Berita Harian

No comments: