Wednesday, October 8, 2008

Catatan Perjalanan 13/12 - 23/12/2006
13/12 Rabu

Aku dialisis belah pagi. Tengahari Dato’ Lajim Hj. Ukim dan Ahlok datang. Kami bercerita tentang kedudukan Nan Fang dan Hospital Tentera. Aku sempat bertanya keadaan operation Dato’Lajim dulu, keadaan kesihatannya sekarang dan kerjaya politiknya masa ini. Ternyata Dato’seorang ahli politik yang matang. Dengan keadaan kesihatannya yang baik hampir 10 tahun telah menjalani pembedahan buah pinggang, kini dia benar-benar sihat. Dia menasihatkan supaya menjaga keadaan kesihatan semasa pembedahan iaitu 10 hari di ICU yang agak kritikal.

Kami juga bercerita tentang kedudukan Marina di hospital Nan Fang. Kata dato, lebih baik bawa balik ke Malaysia untuk rawatan lanjut. Kami setuju Kerana bagi menjimatkan kos rawatan elok keluarganya bawa balik ke Malaysia. Keluarga Marina nak saman hospital itu. Tapi kata Dato’tak guna kerana keluarga dia dah tandatangan persetujuan dengan pihak hospital ketika sebelum pembedahan. Mungkin boleh minta kedutaan Malaysia hantar balik Marina.

Ahlok yang paling sebuk menguruskan hal Dato’Lajim hingga Dato’ selamat balik semula ke Guangzhau esoknya. Dia tak tidur hingga urusan Dato’lajim selesai.

14/12 Khamis

Aku pergi pasar beli makanan dan beli baju sejuk 3 pasang untuk anak aku dengan harga 50 yuen (RM 25 = sehelai 4.50) bebaloi juga beli. Tengahari aku dah mula risau tentang ketibaan isteri dan anak-anakku Anisa ( 4 tahun) dan Johari 2 (tahun). Aku begitu risau, jam 2.30 ptg pun belum tiba. Aku telefon Ahlok berulang-ulang kali tapi katanya belum sampai. Aku cuba talifon isteri tapi dia tutup talifon.

Akhirnya dekat jam 3.00 ptg Ahlok telifon dah sampai kerana penerbangan lewat sampai. Aku lega. Aku tunggu sampai petang, jam 7.45 baru sampai ke penginapan. Aku lega. Dapatlah aku peluk anak isteriku setelah beberapa bulan berpisah. Kami makan malam bersama. Malamnya aku lega


15/12 Jumaat

Aku dialisis petang. Isteriku dan Ayok pergi pasar beli sayur dan alat masak. Aku jaga budak-budak. Tengahari aku makan tengahari bersama Ayok, Ahlok dan anak isteriku dengan selera dan dapat masak sendiri. Isteri ku beli lagi periuk. Petang aku dialisis. Makan sandwich roti dengan telor. Budak-budak dapat baju baru dia pakai untuk elak sejuk. Malamnya Anisa kencing ditilam.


16/12 Sabtu

Tiada dialisis hari ini. Aku pergi pasar beli sayur dan buah dan beli penutup kepala jenama nike berharga rm2.50. tengahari makan nasi dengan sayur sawi bunga yang aku beli. Malamnya aku bersama isteri. Isteri basuh kain baju dan masak.

17/12 Ahad

Pagi kita orang bangun lewat. Lepas sarapan aku pergi pasar beli sayur, buah, kacang dan beras. Tengahari masak sayur, kami makan bersama. Kami telifon Ahlok di Nan Fang hospital bertanyakan khabar tentang pesakit dihospital sana. Doktor dan nurse datang bilik dan membuat pemeriksaan biasa.

18/12 Isnin

Pagi aku bangun dan pergi buat rawatan dialisis. Kali ini aku hanya dapat bertahan 3 jam setengah kerana lengan terasa sungguh sakit. Kamal dan adik-adiknya di Selayang pergi ke Shopping Kompleks beli peralatan sekolah. Kamal dah bayarkan 4 kad kredit. Kak Lon ada sms dan telifon bertanyakan khabar. Dia kata kena darah tinggi kerana makan durian 3 biji. TKPS sms mengatakan dia sedang cari sponsor dan dah orang janji RM 7 ribu untukberi pada aku. Samni pun ada sms bertanyakan khabar.

19/12 Selasa

Pagi selepas rawatan dan sarapan aku pergi pasar beli keladi salatah, limau, kacang dan sayur-sayur untuk makan tengahari. Aku pergi lagi kerana beli limau kecil yang manis tak cukup anak-anak aku makan. Petang aku bawa anak isteri jalan ke pasar beli eksesori sepit rambut. Dalam perjalanan balik ternampak duit jatuh dipungut oleh orang lain naik basikal. Malamnya isteriku tak boleh tidur memikirkan peristiwa kesiannya orang yang hilang duit itu. Aku langsung tak tahu yang jatuh itu duit. Jumlahnya mungkin dalam 5 ribu yuen. China yang ambil duit itu siap beri tahu jangan lapor dan dia pun pusing arah ke pasar semula.

Kak Lon sms bertanyakan khabar. Rakan-rakan juga sms. Malangnya organ belum juga dapat dalam minggu ini. Doktor Lai datang melawat pada waktu pagi tapi dia juga tidak pasti bila akan dapat organ. Dia juga bertanyakan uncle Ahlok bila balik.

Perkembangan Marina, bapanya nak sewa satu kapalterbang nak bawa Marina balik untuk rawaan di KL dengan belanja RM 80, ribu. Aku kata itu membazir baik gunakan duit itu untuk rawatan anaknya lagi baik.

Isteri aku berbual-bual dengan Ayok di ruang ramu. Aku dah ngantuk dan masuk tidur awal.


20/12 Rabu

Aku dialisis sesi pagi. 3 jam pertama tak rasa sakit. Satu jam terakhir sakit, tapi aku tahan. Lutut aku dah rasa sakit gaut semula. Aku tahan, mungkin esok lusa tak dapat jalan. Petangnya aku berehat. Isteri masak sayur lemak pucuk kacang.

21/12 khamis

Aku terbaring seharian kerana sakit gaut dilutut. Solatpun kena duduk. Isteriku dokong aku pergi bilik air untuk berak dan kencing. Rasa loya nak muntah. Dari pagi sampai esoknya aku baring saja dikatil. Malam aku berak 3 kali agaknya salah makan atau makan banyak sangat limau. Nurse dan doktor datang bagi ubat. Aku dapat berita organ dalam minggu ni tiada. Aku bincang dengan isteri, kalau tak ada organ sampai Jumaat depan, isteri balik dulu untuk urus anak-anak nak sekolah. Tetapi kalau ada organ dia tunggu dan balik saing. Ayok dan Ayun dah bersiap sedia nak balik minggu hadapan. Ahlok masih di Guangzhau untuk membantu keluarga Marina. Di fahamkan pihak kedutaan Malaysia juga datang membantu.

22/12 Jumaat

Aku pergi dialisis petang. Paginya kaki aku dah ok. Ada pembedahan hari ini tapi Cuma satu sahaja yang sesuai. Tiada group A untuk buah pinggangku. Sessi dialisis tamat pada jam 5.30 petang. Malam kami berbual dan makan bersama keluarga Ayok. Uncle Ahlok masih belum balik kerana menguruskan Marina di Nan Fang. Keadaan Marina diberitakan makin kritikal.

23/12 Sabtu

Pagi aku pergi pasar beli kentang, sayur dan kasut bersama isteri. Johari dan Anisa ikut sekali. Kami jalan-jalan lihat apa yang ada di pasar. Ayok dan anaknya bersiap untuk balik ke Guangzhau. Hari Ahad dia akan bertolak ke Guangzhau dan akan balik ke Sabah pada hari Isnin.

24/12/ Ahad

Hari ini Ayok dan Ayun bersiap untuk balik ke Guanzhau. Banyak barang ditinggalkan untuk kegunaanku. Pihak hospital buat hiasan di bilik untuk sambut hari krismas hari Isnin. Ayok dan Ayun balik dihantar oleh pihak hospital dengan kenderaan Pajero. Kami hantar sampai dekat pintu bawah. Dia akan menginap di Guangzhau satu malam sebelum balik ke Kota Kinabalu. Aku telifon Ahlok tentang Ayok dan bertanya bila nak balik ke Nanning. Doktor beritahu akan ada buah pinggang hari Rabu 27/12 tetapi kena tunggu sesuai atau tidak.


25/12/Isnin

Hari ini sesi dialisis pagi hingga tengahari. Masih kesunyian sejak Ayun dan Maknya Ayok balik Malaysia. Sepanjang sessi dialisis aku kesakitan dan merasa lengok dan bosan dengan sessi itu. Para jururawat masih tekun bertugas seperti biasa tanpa rasa jemu dan bosan. Habis sesi dialisis aku berehat sampai malam, sekali sekala aku call Ahlok .aku anak beranak terus berharap agar dipercepatkan dapat buah pinggang.

26/ 12/ Selasa

Pagi aku pergi kepasar membeli barangan dapur, kacang dan buah-buahan. Seharian aku mundar mandir, kadang-kadang menulis dan tengok tv. Malamnya aku terus gelisah menantikan buah pinggang yang entah bila akan tiba. Aku terus membaca quraan dan solat dan berdoa.

Renungan:

#Yang penting bukan berapa lama kita hidup,tetapi bagaimana kita hidup.

#Nasihat yang baik tidak pernah datang terlambat

No comments: