Monday, October 27, 2008

Catatan perjalanan 31/1/06 hingga 15hb Januari 2007


31/12/Ahad

Hari ini aku rasa lega kerana Dr. Zhen telah mengeluarkan salur getah dari salur kencing. Aku boleh kencing sendiri dan masukkan dalam bekas untuk disukat. Aku mula kerap kencing, setiap kali lebih kurang 200 hingga 300ml. Kencing terasa laju dan lancar. Berak masih di katil. Semakin hari aku rasa semakin baik dan gembira kerana ada rakan-rakan pesakit yang lain.

1/1/2007/Isnin

Aku dah boleh makan. Tapi buat permulaan ini isteri aku sediakan air rebusan janggut jagung, dan bali untuk menggalakkan lagi kencing. Sebenarnya aku pun tak terasa lapar kerana air makanan ada digantung sebagai sebagaian dari cara merawat pesakit. Aku sedar tahun baru telah masuk dan ia sangat bermakna bagiku. Segala kesabaran, penderitaaan batin zahir dan doa-doa terkabul menjelang tahun baru. Azamku tetap ingin menggunakan usiaku selepas ini untuk banyak beribadat dan membuat kebajikan yang bermakna, menjadi lelaki soleh dan orang yang lebih beriman.

2/1/07 Selasa

Menjelang hari ini aku sudah boleh duduk tegak dikatil. Doktor terus merawat dan memberikan berbagai-bagai ubat untuk rawatan. Dr. yang membedahku iaitu Doktor Lai membuat dressing ke atas luka perutku dan juga di jahitan. Aku terus sms rakan-rakanku melaporkan perkembangan diriku.
3/1/ hingga 8/1/ Isnin

Rutin rawatan di wad ICU antaranya ialah setiap 2 hingga 3 jam sekali tekanan darah diambil, setiap 4 atau 5 jam diambil ukuran suhu badan, menjelang pagi setiap hari darah diambil untuk diuji tahap kretenin dalam darah, makan ubat setiap jam 9.00 pagi, 12.00 tengahari, 6.00 ptg dan 9.00 mlm, suntikan ubat dan gantung air dan ubat-ubatan 6 jam sekali. Untuk ubat jam 9.00 melebihi 12 biji, untuk jam 12.00 4 biji. Setiap kencing dan berak dicatat dan rekod. Begitulah berlalu hari-hari sehingga hari ke 10.

8/1/ 07 Isnin

Hari ini aku keluar wad ICU terasa sangat lega dan puas. Aku dapat makan dengan isteri dibilik penginapan. Aku ambil masa berjalan sendiri melawat unit Dialisis ditingkat 1 dan mengucapkan terima kasih kepada Dr. Liew yang mengetuai unit itu juga kepada staf-staf bertugas.

9/1/07 Selasa

Ini hari kedua selepas turun dari ICU. Sukatan air kencingku semakin baik dan banyak. Melebihi 1000 ml sehari. Dr Zhern datang membuka jahitan pada perutku. Aku bertanyakan banyak perkara mengenai buah pinggang. Tekanan darahku juga mulai rendah dan normal. Selera makanku bertambah tetapi berat badan tidak naik mendadak, masih 48 hingga 49 kg. Aku telifon Hj. Suhaimi minta tolong aturkan jadual dan tempahan penerbangan. Juga aku hubungi Ahlok untuk minta dia datang bantu dan uruskan bayaran dalam yuen. Dijangka Ahlok akan datang hari Khamis petang. Nurse datang dan pergi kebililik hingga jam 12.00 mlm memeriksa tekanan darah, suhu badan, gantung air ubat dan mengambil catitan air kencing. Isteriku memasakkan bubur dan ikan kukus serta sup jagung, dan barli. Aku asyik terasa nak makan saja.

10/1/07 Rabu

Hari ini Dr.Lai datang bersama nurse memaklumkan perkembanganku yang semakin baik. Buah pinggang berfungsi dengan baik menghasilkan kencing lebih 1750 ml sehari tekanan darah antara 140/80 hingga 150/80. kretenin dalam darah menurun dari 250 kepada 186. Cuma sedikit masalah kesan pada hati akibat pengambilan ubat. Tetapi itu bukan masalah besar. Aku hubungi Suhaimi lagi minta bantu book tiket. Aku juga hubungi Ahlok minta kedudukan kewangan yang perlu untuk pembayaran kepada pihak hospital.

11/1/07 Khamis

Aku anak beranak sarapan bubur nasi dan ikan kukus. Awal pagi lagi isteri telah masakkan air rebusan jagung, barli dan karrot untuk menggalakkan air kencing. Rekod kencing juga baik hingga mencapai lebih 2000 ml semalaman.Dr. Lai dan Dr. Zhen datang bertanyakan perkembangan. Aku beritahu tentang perkembangan kesihatan dan minta dia senaraikan ubat, jadual pengambilan ubat untuk persiapan aku balik pada 13/1 dan minta dia keluarkan benang dalam saluran kencing. Dia setuju untuk lakukan pada 12/1 petang. Aku mula pindahkan rekod-rekod kencing berak ke dalam buku untuk rujukan. Ahlok beritahu akan datang jam 4.00 petang. Kadang-kadang risau juga kalau persiapan balik tergendala. Tapi Ahlok perlu menguruskan kepulangan Marina ke Sabah jam 3.00 ptang lepas tu baru dia datang uruskan aku. Ahlok tiba jam 8 malam dan kami sambut dengan makan bersama.

12/1/07 Jumaat

Pagi lagi isteri dah siapkan air rebusan barli dan jagung. Aku ke bilik air kerana terasa nak kencing, selesai kencing tiba-tiba terjulur keluar benang dari dalam saluran kencing. Aku tarik perlahan-lahan hingga terkeluar kabel kecil berwarna hitam panjang kira-kira 6 inci. Aku begitu lega kerana itulah aku tunggu-tunggu. Selepas itu aliran kencingku bertambah selesa dan lancar. Aku beritahu Ahlok supaya tak perlu ada pembedahan mengeluarkan benang dan kabel itu. Ahlok pun tumpang gembira. Malam kami berkemas untuk perjalanan pulang esok hari.Ahlok pun tidur dibilik yang sama diruang tamu. Dr. Lai datang membawa sample ubat yang perlu. Aku minta stok sebulan. Dia tunjukkan 3 jenis ubat penting yang perlu diambil, dengan kos 5400 yuen. Aku bayar dan stok ubat akan dihantar oleh nurse. Jam 12 nurse hantar stok ubat.

13/1/07 Sabtu

Kami bangun jam 4.30 pagi berkemas untuk ke air port. Setelah siap jam 6 pagi kami tunggu kenderaan ke air port jam 6.30 kami bertolak. Jam 7.05 kami sampai airport Nanning dengan membawa 8 beg. Setelah check in dan melalui proses imgresen yang rumit akhirnya kami berlepas dan sampai ke air port Baiyun Guanghzau. Jam 9.05 pagi. Oleh kerana masa masih panjang untuk check in jam 1.30 petang kami ke hotel persinggahan dengan kos kenderaan dan hotel sebanyak 200 yuen. Sempatlah kami berehat dengan selesa. Tepat jam 12.30 kami bertolak semula ke Airpot Baiyun untuk check in. Dengan bantuan kawan Ahlok, mudah urusan check in kami kecuali kerenah imigresen yang banyak kerenah dan tidak mesra. Sebelum berlepas sempat aku berpeluk cium dan Ahlok. Sebagai tanda terima kasihku kepadanya. Akhirnya kami berlepas jam 3.00 petang

Aku duduk di business class dan isteri dan anak-anakku di seat ekonomi. Sepanjang perjalanan aku kencing 6 kali. Akhirnya aku mendarat di KLIA. Aku rasa sungguh lega dan bersyukur. Hj Suhaimi dan Datuk Abu Khamis serta isteri menyambut kepulangan kami. Aku balik dengan kenderaan Unser hj Suhaimi. Dalam perjalanan balik Dato Suraya telifon dan terkejut kerana aku dan balik. Kau tiba dirumah jam 9.30 malam. Aku beri hj Suhaimi cederamata. Kerana kepenatan aku tidur awal.

14/1/07 Ahad.

Aku bersyukur kerana telah selamat tiba kepangukuan keluarga. TKPS beritahu nak datang. Aku sms YB Dato Azalina bahawa aku dah balik dan berterima kasih atas bantuannya. Dia jawab tahniah awak dah sihat. Petang jam 3.00 Datok Suroya dan Mazrib datang melawat. Kami berbual hingga jam 5.00 petang. Aku pergi ke farmasi baru beli alat Blood pressure Monitor dan alat ukur kencing manis serta kotak ubat. Tekanan darah aku normal sekitar 130/80 dan 150/90. Tahap gula dalam darah sekitar 9 tanpa puasa. Mungkin jika puasa sekitar 5 atau 6.

Isteri masakkan aku seperti biasa menu bubur dan ikan kukus serta air rebusan barli dan janggut jangung. Aku solat seperti biasa dan juga solat tahajjud serta taubat.

Anak-anak aku Kamal dan Hisyam tunjukkan clip video karya masing-masing tentang perjalanan hidup keluarga kami. Yang menyentuh perasaan ialah bahawa betapa mereka bimbang akan kehilangan ayahnya dan cuba membayangkan bagaimana menghadapi hidup tanpa aku bapanya. Aku rasa sungguh terharu dengan hasil karya mereka berdua.

15/1/07 Isnin
Aku bangun jam 4.30 am solat isyak, Tahajjud dan Taubat. Setelah solat subuh, baca quraan. Aku ambil tekanan darah tinggi 136/82 normal. Aku lega. Sarapan dengan air rebusan barli dan jagung. Aku telifon keluarga dikampung dan rakan-rakan KBS. Aku ambil masa memandu kereta kancil. Inilah kali pertama sejak 4 bulan aku memegang setering kereta dan bersiar-siar sekeliling taman. Aku dapat merasakan nikmatnya kehidupan apabila dapat memandu semula dan dapat melihat suasana taman perumahan dan deretan kedai-kedai. Indahnya tempat sekitar tempat tinggalku

No comments: