Wednesday, August 20, 2008

Catatan 12/10/06 - Khamis12/10/06 Khamis

Semalaman saya tak dapat tidur..resah dan gelisah. Memikirkan detik perjalanan ke China dalam bulan Ramadhan yang penuh berkat ini. Terpaksa meninggalkan anak dan isteri ketika mereka memerlukan. Dengan kedatangan syawal yang hanya tinggal 10 hari lagi, saya rasa bersalah meninggalkan anak-anak berhari raya tanpa ayahnya. Tapi perjalanan ini lebih penting lagi. Bak kata En. Mazrib `kau dah lebih 50 kali beraya di Malaysia, cukuplah tu…demi masa depan lupakan beraya tahun ini..’..Tak dapat saya gambarkan bagaimana keadaan di Hospital di negeri China, bolehkan saya berpuasa di sana…. Entahlah saya kadang-kadang terfikir inikah perjalanan terakhir saya dan inikah detik terakhir saya….

saya dah bersiap sejak jam 3.00 pagi. Selepas sahur jam 6.00 pagi abangku Jamil dan adikku Janah datang untuk hantar ke KLIA. Isteri dan anak2 siapkan keperluan saya. Sampai di KLIA tunggu Dato Abu Khamis yang akan ikut bersama mengiringi ke China. TKPS dan Dato KP KBS datang menghantar. Saya rasa sangat terharu. Tepat jam 9.35 kami berlepas ke china selama 3 jam perjalanan.

Jam 1.30 pm kami tiba di lapangan terbang Ban Yu Guang Zau China. Terus ke Hospital Nan Fang Military. Ahlok sedang menunggu. Lelaki tua ini mesra dengan senyuman. Dari saat pertemuan pertama itu saya dapat merasakan naluri kebapaannya. Entah, saya merasa dialah bapa, datok, dan satu-satunya saudara yang saya ada di China. Tanpa banyak soal Ahlok membawa kami ke kaunter Hospital. Setelah urusan daftar masuk kami masuk bilik penginapan hospital yang macam hotel ada dua katil dan kemudahan penginapan untuk pesakit. Malamnya Dato Abu Khamis bawa kami makan di restoran Islam china. Makanan istimewa kambing panggang.

Malam itu Dr. Wee (wanita) membuat pemeriksaan kesihatan dan bertanyakan maklumat kesihatan secara terperinci dan mencatatkannya dalam buku kecil. Sementara itu makanan dalam bilik penginapan ialah nasi ikan dan sayur serta sarapan pagi dihantar dalam bilik.

Dr. Wee minta aku puasa malam untuk esok pagi ambil darah esok paginya.

Pengajaran

Anggaplah semua manusia tak kira bangsa, keturunan dan agama sebagai saudara. Bila kita bersikap demikian, kita akan merasa begitu ramainya saudara mara kita yang sayang dan membantu kita.

No comments: