Thursday, August 21, 2008

Catatan 13/10/06 - Jumaat


13/10 - Jumaat

Hospital Nan Fang Military ini dulunya adalah sebuah hospital tentera. Sekarang hospital ini telah diswastakan. Pesakit dikehendaki mendepositkan bayaran dihospital ini dalam bentuk dolar Amerika. Hj. Suhaime dan Ahlok bersama Dato’ Abu Khamis telah bantu menguruskan semuanya itu. Saya duduk bilik no. 8 di aras 3 blok c, salah satu daripada beberapa blok bangunan hospital yang khusus untuk pesakit buah pinggang.
Bilik dilengkapi dengan dua katil dan satu katil tambahan, bilik air, kerusi meja dan almari pakaian. Bayaran makan minum, penginapan dan rawatan perubatan termasuk dialisis akan di bil kan dan didebitkan dari deposit wang kita dan bil dihantar ke bilik penginapan setiap hari. Saya tinggal bersama dengan Ahlok. Dialah yang banyak membantu berhubung dengan doktor dan para jururawat dan kakitangan hospital ini. Di sini tiada penggunaan bahasa Inggeris. Semuanya dalam bahasa Menderin. Jadi saya terpaksa belajar banyak perkara asas dalam bahasa Menderin untuk kegunaan harian. Ahloklah juru bahasa yang mula mengajar saya malam itu.

Para kakitangan hospital ini bekerja 24 jam mengikut syif. Tak kira waktu kiranya mereka perlu memeriksa staff akan datang atau menalifon dari kaunter aras 3. Malam itu Ahlok juga memperkenalkan ramai pesakit dan keluarganya di aras 3. Ada pesakit yang datang dari Pulau Pinang, Sabah, Indonesia dan United Kingdom untuk mendapat rawatan. Sebahagian dari mereka telah hampir 3 bulan menunggu organ dan ada yang baru sampai.

Pagi itu sekitar 6.30 pagi nurse ambil darah masuk dalam 8 tabung kecil dan ambil sample air kencing serta najis. Bermula jam 8.00 hingga jam 12.00 buat pemeriksaan keseluruhan daripada mata sampai kaki. Kami menunggu pemeriksaan mengikut giliran. Dari satu doktor ke satu doktor berdasar kepakara masing-masing. Kebanyakan pesakit bukan saja dari China tetapi seluruh Asia Tenggara. Pemeriksaan yang paling teruk sekali ialah pemerikasaan perut guna endrogram yang memasukan kamera kecil melalui salur getak dari mulut ke usus dan perut. Inilah pemeriksaan yang paling menyeksakan. Mulut akan dipasangkan sesuatu seperti getah berlubang untuk digigit, sementara salur getah berkemera dihujungnya dimasukkan dicelah lubang tersebut. Rasa loya dan termuntah-muntah tersekat-sekat dan segala air hidung dan air mata yang meleleh tak henti-henti sedia diuruskan oleh kakitangan dengan senyum. Sengsara sungguh.

Pengarajaran:

Hargai pengalaman sakit kerana darinya kita dapat mengalami dan merasai penderitaan orang lain.

No comments: