Thursday, September 18, 2008

Catatan Perjalanan 21hb - 25 Nov. 06


22/11 Rabu

Seharian kami menjalani pemeriksaan kesihatan semula dari air, kencing, najis, darah, ECG untuk jantung, scan buah pinggang, dan perut seperti mana di Hospital Nan Fang, kecuali endoscop. Petang kami keluar pekan untuk membeli peralatan harian, periuk, baldi, tuala dan lain-lain kerana tiada makanan diberikan di hospital Naning. Kami makan dia pekan dan balik untuk persediaan masak. Walaupun terpaksa keluar agak jauh dari pekan, kami rasa lebih berbaloi berada di sini kerana tahu badjet lebih awal untuk pembedahan iaitu sekitara 160,000 yuen lum sum tak kira berapa lama kita tinggal. Aku call Hj. Suhaimi kedudukan kewangan. Ada kekurangan lebih kurang 10,000 yuen, aku diberi jaminan bantuan segera akan disalurkan. Aku gembira.


23/11 khamis

Doktor dan nurse membuat beberapa pemeriksaan lagi dan memberi ubat berdasarkan pemeriksaan. Pagi ini doktor memasangkan ke badanku alat pengesan jantung untuk tempoh 24 jam tak boleh mandi. Jam 1 petang pergi rawatan dialisis. Biliknya kecil untuk buat 8 katil sahaja. Aku dan Ayun pergi sesi dialisis. Kali pertama di tempat baru biasanya ada masalah, supply tidak begitu bagus. Walaubagaimanapun aku dapat menjalani sesi dialisis selama 3 jam. Katanya minggu depan akan berpindah tempat dialisis di tempat baru yang lebih luas untuk 20 katil. Dalam perjalanan balik ke penginapan aku singgah meninjau tempat baru bilik dialisis.

Malam kami order makan. Aku minta sayur terung dan sayur lain. Kami makan dengan berselera kerana makanan bukan dari pihak hospital. Ahlok beli banyak makanan dan buah-buahan ketika keluar membawa Ahyok dan anaknnya Ayun keluar pekan membeli kad talifon.

Malamnya aku habiskan masa membaca buku yang isteri aku kirimkan. Pagi aku sambung lagi baca buku sampai tamat.

24/11 Jumaat

Pagi seperti biasa doktor datang seawal jam 6.30 pagi untuk membuat pemeriksaan bp dan juga suhu badan. Selepas sarapan doktor buka alat pengesan jantung. Aku keluar pekan Naning bersama Ahlok dan Ayok dan anaknya Ayun naik kereta ketua Nurse. Kereta Toyota Corona putih. Aku turun di depan mesjid Naning. Mesjid ditingkat empat, bawahnya kedai makanan muslim tingkat 1 hingga 2. Aku jalan-jalan dan beli telipon second hand untuk kegunaan dalaman Naning berharga RM 140. kemudian jalan lagi dan makan di kedai muslim ditingkat 2 mesjid Naning. Balik sampai penginapan jam 4.00 petang dan sembayang Jamak. Aku dapati Bandar Naning lebih tersusun. Kemudahan jalannya lebih well planned. Jalan untuk semua orang. Lorong pejalan kaki, basikal, kereta dan orang berehat. Pertanian dimanfaatkan sepenuhnya. Kiri kanan sungai penuh dengan tanaman sayur, tidak seinci pun yang terbiar. Orang boleh berumah terapung sambil menternak ikan dalam sangkar di sepanjang tepi sungai. Sungainya pun bersih tiada keladak. Aku pun hairan bagaimana keadaan sungai Malaysia jauh lebih kotor sedangkan kita dikatakan negara maju khususnya sungai gombak di Kuala Lumpur yang berwarna coklat.

Akan datang Naning akan menjadi pusat membeli belah yang termashor memandangkan penduduknya yang ramai dan sangat viable untuk perniagaan. Penduduk di sini cepat belajar dan dapat menyesuaikan diri dengan arus perubahan kemodenan yang melanda masyarakat di sini. Benarlah ramalan ahli ekonomi, China akan jadi pasaran terbuka yang paling besar di dunia. Ekonomi China akan mampu berkembang dengan pesat. Bangunan dan frasarana dapat dibangunkan dengan begitu cepat termasuk hospital, rumah kedai, shopping kompleks dan seumpamanya.

25/11 Sabtu

Seperti biasa pemeriksaan kesihatan di awal pagi. Tengahari kami masak bubur. Sesi dialisis hari ini bermula jam 5.30 petang selesai jam 9.30 kerana ada emegensi yang memerlukan kita menunggu giliran hingga lewat malam. Keputusan ujian kesihatan kami semua baik dan memuaskan. Cuma menunggu sahaja ketibaan buah pinggang. Kakiku terasa sakit lagi kerana gout. Dr. Tam kata ubat telah diberi dan jaga makan yang tidak menyebabkan sakit dan kurangkan berjalan. Isteri telifon katanya nak datang ke Naning pada 4/12. aku minta Hj Suhaimi bantu uruskan pasport untuk datang bersama TKPS dan TKSU. Kamal dan Hisyam sms beritau perkembangan peperiksaan. Jehan juga sms maklumkan hal keluarga. Jamil dan rakan-rakan juga sms bertanyakan khabar dan mendoakan kesejahteraan. Seharian aku menghabiskan masa membaca buku Panduan Ibadah Haji buku yang dipinjamkan oleh Hj. Suhaimi. Aku rasa tak sabar untuk mengadap Baitullah di Mekah. Aku harap hasrat ini dapat ku laksanakan. Dr. Tam ialah salah seorang doktor yang bertugas di unit pemindahan buah pinggang. Masih muda dan beragama Islam. Sangat didikasi, selalu meluangkan masa bermesra dengan saya walaupun saya bukan pesakit di bawah jagaannya. Dr. Tay adalah orang nombor dua mengikut kata Ahlok. Dialah yang ambil kita di Airport hari kita datang. Dr. Tay adalah doktor yang akan membedah dan merawat saya. Kebanyakan staff dan doktor di sini berusaha berbahasa Inggeris termasuk jururawat.

# Renungan:

Fikirkan pula mengenai ujian, cubaan dan dugaan yang Allah s.w.t. datangkan sekali sekala. Apakah kita ini tegolong dari kalangan orang yang sabar dan redha atau sebaliknya sering keluh kesah, mendongkol dan tidak senang. Sedangkan kesukaran hidup hanya sekali sekala berbanding kesenangan yang tidak pernah putus.

No comments: